TRØFLERNES HISTORIE
Antikken
Trøflen er kendt i madlavning siden 1700 før Kr. i Babylon og blandt jøder. De første detaljerede oplysninger stammer fra Naturalis Historia Plinius den Ældre (79 efter Kr.). Trøflen, på latin, Tuber var meget værdsat af romerne, som overtog den kulinariske anvendelse fra etruskerne.
Den græske filosof Plutarch, som har inspireret digtere, overdrog ideen at den dyrebare svamp blev født af den kombinerede aktion af vand, varme og lyn. Juvenal, romersk digter, forklarede oprindelsen af trøflen, som et resultat af et tordenlyn, der blev kastet af Jupiter nær et egetræ, der betragtes som helligt for gudernes fader. Da Jupiter også var berømmet for sine erotiske aktiviteter, har trøflen altid været tilskrevet egenskab som afrodisiakum, et elskovsmiddel.
Middelalderen og renæssancen
I lang tid var naturforskerne uenige om klassificeringen af trøffel. Nogle kaldte det en plante, andre en vækst i jorden eller endda et dyr! Uanset opfattelsen forblev trøflen altid en meget værdsat spise især hos adelige og høje prelater, gejstelige i den romersk-katolske kirke. For nogle af datidens “videnskabsmænd” var dens aroma en slags “femte essens”, der forårsagede en ekstatisk effekt på mennesket, en sublim syntese, der repræsenterer essensen af en højere tilfredsstillelse af sanserne.
Attende århundrede
Musikeren Giamoco Rossini døbte trøfen ”Svampenes Mozart”. Trøfler kan opdeles i forskellige arter af sorte og hvide trøfler, hvor den hvide trøffel blev anerkendt som en af de mest lækre fødevarer ved alle europæiske hoffer.
Enogtyvende århundrede – Trøfler for folket!
I de seneste årtier er prisen på trøfler faldet, og trøfler er blevet tilgængelig for alle! Det skyldes, at opbevaring og fragt er blevet hurtigere og billigere. Man har udviklet teknikker til at pode hasselnødder med trøffel, hvis jordbunden er egnet. Det er dyrere at dyrke trøfler end at finde dem i naturen, men ved at gøre begge dele opnår man bedre leveringdygtighed.
TeverinaHome befinder sig på etruskisk grund. Vi finder trøfler på grunden, og er begyndt at erstatte gamle hasselnøddebuske med nye podet med trøffel. I Castiglione in Teverina, som er gammelt etruskerland og centrum for trøfler, er sort trøffel en lækker hverdags spise, hvid trøffel, der koster omtrent det firedobbelte, er selvfølgelig finere.